Hyvinvointiblogi Ilo Elää

Hevosavusteinen lyhytterapia sosiaalisiin tilanteisiin liittyvän ahdistuksen ja jännityksen hoitamisessa

Share |

Lauantai 15.6.2024 klo 13.16 - PsK, KM Jaana Laurinvaara


Blogi_sos_pelot_kuva.png

Onko sinulla sosiaalisten tilanteiden välttelyä, koska olosi tuntuu epämukavalta?

Oletko huomannut, että jättäydyt pois sosiaalisista tilanteista ja keksit erilaisia tekosyitä, että niihin ei tarvitsisi mennä? Saatat tuntea näissä tilanteissa epämukavaa oloa ja jännittyneisyyttä, mahdollisesti ahdistuneisuutta tai pelkoa, että nolaat itsesi?
 
 
Samanlaisia tuntemuksia voi olla myös lapsilla ja nuorilla. Lapset eivät kuitenkaan aina osaa sanoittaa tuntemuksiaan. Lapsi voi esim. tarpeettomasti viivytellä kouluun lähtemistä tai ei halua käydä harrastuksissa. Lapsella saattaa ilmetä toistuvasti vatsakipua tai päänsärkyä, joiden takaa paljastuu ahdistuneisuutta sellaisia tilanteita kohtaan, joissa kohtaa vieraita ihmisiä.
Sosiaalinen ahdistuneisuus ja pelot vaivaavat monia. Ne kannattaa hoitaa viimeistään silloin, kun oma tai lapsen elämä alkaa kapeutumaan tilanteiden välttelyn seurauksena ja haittaa arjen sujumista. Hyvinvoinnin taso laskee ja ahdistus sekä pelko laskevat mielialaa.
Sosiaalisen ahdistuksen ja pelon taustalla saattaa olla nolatuksi tulemisen kokemuksia, koulukiusaamista ja ulkopuolisuuden tunnetta koulussa tai työporukassa. Syyt voivat olla moninaisia ja ihminen alkaa helposti yleistämään, jolloin jännityksen ja pelon kokemukset voimistuvat. Oireet alkavat lisääntymään ja mutkistumaan. Noidankehä on valmis.
Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea. Yksin ei tarvitse jäädä.
 

Ilo Elää hevosterapia auttaa ja motivoi hoitoon 

Tutkimusten mukaan hyvin toimiva menetelmä sosiaalisen jännityksen ja pelkojen hoitamiseen on kognitiivinen lyhytterapia. Sitä voidaan tehostaa hevosavusteisella toiminnalla, joka motivoi ja sitouttaa varsinkin nuoria ja lapsia hoitoon.

Sosiaalinen_ahdistus_ja_pelot_blogi.png 
Ylläoleva kuva kuvaa sosiaalisen jännityksen ja ahdistuksen hoitoa lapsilla ja nuorilla hevosavusteisesti Ilo Elää Hyvinvointitallilla.
Aikuisten kohdalla keskitymme samoihin tekijöihin eli tunnistamaan sen, mitkä asiat (tilanteet, omat ajatukset) laukaisevat ahdistuksen ja harjoittelemme hyviä kehollisia sekä kognitiivisia keinoja ahdistuksen tai pelon hallintaan ja purkamiseen. Nuorten ja lasten kohdalla vanhemmat ja huoltajat saavat apua siihen, miten he voivat omalla toiminnallaan auttaa lasta ja nuorta ahdistuksen tai pelon hallinnassa.
Ahdistuneen lapsen ja nuoren on tärkeä saada itselleen kokemuksia ja varmuutta siitä, että uskaltaa, voi ja pystyy. Tässä ohjattu hevosavusteinen toiminta toimii erinomaisen hyvin. Hevosen kanssa toimiessaan lapsi joutuu myös korjaamaan asentoaan, sillä ahdistuneen ja jännittyneen lapsen tai nuoren pää ja katse on usein alaviistoon. Hevonen opettaa nostamaan katseen ja katsomaan eteenpäin, kohti menosuuntaa ja tulevaisuutta. 
Sama pätee myös aikuisiin. Hevonen on herkkä vuorovaikutuskumppani, joka hyväksyy ihmisen vikoineen ja puutteineen. Monella pyörii hevosavusteisen työskentelyn alkaessa mielessä kysymys, hyväksyykö hevonen minut? Mikä ihana kokemus onkaan asiakkaalle, kun hän huomaa, että kyllä, hevonen tykkää minusta ja hyväksyy minut sellaisena kuin olen. 
 
Kysymys on hyvin varhaisesta ihmisen tarpeesta. Ihminen tarvitsee turvassa olemisen tunnetta, jonka hyväksyvä lauma (ihmis- tai hevoslauma) voi tarjota hänelle. Kun tuntee olevansa turvassa, uudet, korjaavat kokemukset ovat mahdollisia. 

Lämpimästi tervetuloa hevosterapiaan (=hevosavusteiseen kognitiiviseen lyhytterapiaan)!

Aikaisempaa hevoskokemusta, lääkärin lähetttä tai hyvää fyysistä kuntoa ei tarvita. Yksilötyöskentelyn alkuun pääsee varaamalla tutustumisajan sähköisestä kalenterista tai soittamalla/lähettämällä viestin (myös WhatsUp) 040 161 8895. Tutustumiskäynnin hinta 42,50 eur.

Ilo Elää Hyvinvointitallilla on myös 7 viikkoa kestäviä hevosavusteisia pienryhmiä (max 4 henkeä/ryhmä) sosiaalisesta ahdistuksesta ja jännityksestä kärsisille. Pienryhmiä on sekä aikuisille että nuorille omansa. Näihin pienryhmiin voit tutustua TÄSTÄ.

Lämpimästi tervetuloa!

Avainsanat: hevosavusteinen terapia, lyhytterapia, hevosterapia, sosiaalinen pelko, sosiaalinen ahdistus, Jaana Laurinvaara


Kommentit

7.12.2023 14.08  Alina

Voi kuinka upealta terapiamuodolta tällainen hevosavusteinen lyhytterapia kuulostaa. Työpaikallani on tarjolla ratkaisukeskeistä terapiaa valmentavalla otteella, mutta todellakin voisin testata joskus sopivan tilanteen tullen tällaista hevosavusteita terapiaakin. Tunnistan kyllä itsellänikin hetkittäin tuollaisia sosiaalisen ahdistuksen hetkiä.

10.12.2023 20.24  Jaana

Hei, lämpimästi tervetuloa! Käytän hevosavusteisessa lyhytterapiassa kognitiivisen lyhytterapian työotetta. Työskentely on hyvin motivoivaa ja tuloksekasta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini