Hyvinvointiblogi Ilo Elää

Mihin tarvitsemme tunteita?

Tiistai 28.11.2023 - Jaana Laurinvaara, KM, PsK, kognitiivinen lyhytterapeutti, työnohjaaja SOSPED, STOry

Hymyileva_nainen.png

Mihin tarvitsemme tunteita?

Voitko kuvitella, millaista elämä olisi ilman tunteita? Ilotonta, surutonta, tasapaksua, pelotonta …

Arkielämässä emme mieti tunteita useinkaan. Olemme niin tottuneet tunteiden olemassaoloon. Tunteet ovat välttämätön osa ihmisyyttä. 

Tunteet ovat kokemus- ja elämysmaailmamme keskeisintä sisältöä. Ne motivoivat meitä tekemään jotain ja tekemään myös valintoja. Tunteet varoittavat meitä vaarasta ja antavat tietoa elimistömme tilasta. Tunteilla on vielä lukuisia muitakin tehtäviä. 

Tunnetaitoja voi opetella 

Ihminen on tunneolento. Opimme tunnetaitoja varhaislapsuudesta alkaen. Meillä on lukuisia tunnetiloja, jotka voivat vaihdella nopeastikin. Välillä saatamme jumittua johonkin tunnetilaan ja jäädä vellomaan siihen. 

Kokemus ja yksilöllisyys ohjaavat meitä rakentamaan omia tunne-elämän selviytymiskeinojamme. Yksilölliset piirteemme rakentuvat osittain temperamenttimme pohjalle. Temperamentti on osa perimäämme.

Voimakkaat ja hallitsemattomat tunteet

Joskus tunteet ovat hyvin voimakkaita ja ilmaantuvat meistä väärässä tilanteessa. Ne tuntuvat hallitsemattomilta ja joskus jopa lamauttavilta. Alkuun esim. ahdistus saattaa olla hyödyllinen viesti ja silloin meidän kannattaa jäädä kuulemaan, mitä ahdistus haluaa viestittää meille. Entä jos on koko ajan ahdistunut, eikä pysty vaimentamaan ahdistuksen tunnetta?

Tunteet kertovat elämäntilanteestamme. Sen vuoksi on hyvä oppia tapoja toimia voimakkaidenkin tunteiden kanssa sovinnollisesti ja siten, että tunteet eivät ala ohjaamaan toimintaamme haitallisella tavalla.

Tunnekokemuksen kolme osaa

Tunnekokemukset voidaan pilkkoa kolmeen osaan: ajatuksiin, kehon tuntemuksiin ja käyttäytymiseen. Tämän kolmijaon (mitä ajattelet, mitä tunnet kehossasi ja mitä teet) tiedostaminen tekee voimakkaasta tunnekokemuksesta vähemmän ylivoimaisen tai hallitsemattoman. Samoin sen tunnistaminen, mitä tapahtuu ennen voimakkaan tunteen syntymistä ja mitä tapahtuu voimakkaan tunnereaktion jälkeen.

Haluaisitko kehittää tunnetaitojasi? Varaa maksuton 30 min etäaika sähköisestä kalenteristani (www.vello.fi/iloelaa/), niin paneudun sinun tilanteeseen ja saat ilmaiset vinkit tunnetaitojesi kehittämiseen saman tien!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tunnetaidot, tunneäly, tunteet