7 viikon haaste sinulle, joka kärsit jännityksestä ja/tai ahdistuksesta SOSIAALISISSA TILANTEISSA


Ilmoittautuminen pienryhmiin juuri nyt, 2 ryhmää, oma ryhmänsä
nuorille ja aikuisille (max 4 osanottajaa/ryhmä)

  • Oletko huomannut, että jättäydyt pois sosiaalisista tilanteista tai keksit tekosyitä, että niihin ei tarvitsisi mennä?
  • Tunnetko itsesi sosiaalisissa tilanteissa epämukavaksi, jännittyneeksi tai ahdistuneeksi?
  • Pelkäätkö, että nolaat itsesi muiden seurassa?
  • Vaivaako lastasi toistuvasti päänsärky tai vatsakipu esim. ennen kouluun lähtöä? Taustalla voi olla sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä ahdistus.
  • Jättäytyykö nuori pois harrastuksista, koska ei halua kohdata vieraita ihmisiä?
  • Ovatko poissaolot koulusta lisääntyneet, koska koulupäivät ahdistavat? Nuori saattaa itse tunnistaa tilanteen, mutta ei halua puhua siitä.

Sosiaalinen ahdistuneisuus ja pelot vaivaavat monia. Ne kannattaa hoitaa viimeistään silloin, kun oma tai lapsen elämä alkaa kapeutua tilanteiden välttelyn seurauksena ja vaikeuttaa arjen sujumista. Hyvinvoinnin taso laskee ja ahdistus sekä pelko laskevat mielialaa, mikä saattaa johtaa masennukseen.

Sosiaalisen ahdistuksen ja pelon taustalla saattaa olla nolatuksi tulemisen kokemuksia, koulukiusaamista ja ulkopuolisuuuden tunnetta koulussa tai työporukassa. Syyt ovat aina yksilöllisiä.

Hankalaksi tilanteen tekee se, että ihminen alkaa helposti yleistämään, jolloin jännityksen ja pelon kokemukset voimistuvat. Oireet alkavat lisääntymään ja mutkistumaan. Noidankehä on valmis.

Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea. Yksin ei tarvitse jäädä.


Kuvittele, miltä tuntuisi elämä ilman tiettyjen, sinulle ahdistusta tai jännitystä tuottavien tilanteiden välttelyä?

Tällä hetkellä rento olo muiden seurassa saattaa tuntua etäiseltä haaveelta. Sen saavuttaminen on kuitenkin mahdollista tämän hevosavusteisen pienryhmän avulla. Etenemme portaittain, askel askeleelta ja saat pieniä pohdintoja sekä harjoituksia arkeen vietäväksi tämän haasteen aikana.

Ohjaajan ja muiden ryhmäläisten tuki on sinulle korvaamaton kannustava tekijä ja pääset varmasti eteenpäin kohti omaa tavoitettasi.

Sosiaalisen ahdistuksen ja pelon hoitaminen hevosavusteisesti Ilo Elää Hyvinvointitallilla

Yllä olevassa kuviossa havainnollistetaan pienryhmien sisältöä. Osallistujia autetaan tunnistamaan ja vähitellen hallitsemaan epämiellyttäväksi kokemiaan tunteita sekä tiedostamaan ja tunnistamaan ne negatiiviset ja haitalliset ajatukset, jotka ovat johtaneet epämiellyttäväksi koettuihin tunteisiin, jotka aiheuttavat sosiaalisten tilanteiden ahdistusta ja pelkoa.

Usein on kyseessä opitut ajatusvinoumat ja vääristyneet uskomukset, joita henkilö pitää totena. Kun ihminen tulee tietoiseksi näistä ajatusvirheistään, hän pystyy kyseenalaistamaan niitä ja oppii samalla uusia tapoja suhtautua itseensä.

Esimerkkejä tällaisista ajatusvirheistä sosiaalisten pelkojen taustalla:

  • kukaan ei pidä minusta
  • kaikki katsovat minua
  • nolaan itseni
  • olen hävettävä

Pienryhmien työskentelyä voidaan täydentää pienillä viikottaisilla välitehtävillä, jotka edesauttavat prosessin etenemistä.

Kaikkea työskentelyä havainnollistetaan runsain esimerkein ja toiminta pidetään jokaiselle sopivalla tasolla. Työskentely on motivoivaa ja palkitsevaa sekä yksilöllistä, sillä ryhmässä on vain 4 osanottajaa.

Tutkimusten mukaan hyvin toimiva menetelmä sosiaalisen ahdistuksen ja jännityksen hoitamiseen on kognitiivinen lyhytterapia. Pienryhmissä käytämme kognitiivisen lyhytterapian työotteen lisäksi hevosavusteista toimintaa, joka motivoi ja sitouttaa osanottajat omaan prosessiinsa.

Hevoset helpottavat turvallisen vuorovaikutussuhteen syntymistä ja saavat aikaan oksitosiinin (mielihyvähormonin) erittymistä. Turvallisessa vuorovaikutussuhteessa uusien sosiaalista ahdistusta vähentävien toimintatapojen omaksuminen on mahdollista sekä aikuisilla että lapsilla.

Kummankin ryhmän enimmäiskoko on 4 henkeä. Pienessä ryhmässä syntyy hevosten avulla turvallinen ja luottamuksellinen suhde. Tämä 4 hengen ryhmä voi olla sinulle ensimmäinen kokemus pitkään aikaan, jossa tunnet olevasi levollisin mielin muiden seurassa.

Hevosavusteiset pienryhmät aikuisille ja nuorille Ilo Elää tallilla auttavat saamaan varmuutta sosiaalisiin tilanteisiin ja motivoivat ottamaan käyttöön uusia tapoja ahdistuksen voittamiseksi tämän haasteen aikana.

Hevoset ovat mukana tuomassa vuorovaikutukseen helppoutta, kohottamassa itsetuntoa ja antamassa rohkeutta kohdata uusia tilanteita. Toiminta hevosten kanssa tapahtuu maasta käsin erilaisia monipuolisia harjoituksia tehden.

Aikaisempaa hevoskokemusta ei tarvita, mutta siitä ei ole haittaakaan. Osuuksiin, missä hevoset ovat mukana, voi jokainen osallistua oman mukavuusalueensa puitteissa. Mitään ei ole pakko tehdä.

Näissä pienryhmissä jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja saa olla oma itsensä.

Kumpikin pienryhmä (aikuisten ja nuorten) tapaa yhteensä 7 kertaa. Tapaamiset ovat viikottain 90 min pituisia ja joka viikko samaan aikaan.

Asiakkaan halutessa voidaan toteuttaa ennen jakson aloitusta 60 min pituinen yksilöllinen tapaaminen, jossa käydään läpi osallistujan tilannetta siinä määrin, kun hän haluaa kertoa siitä.

Nuori voi osallistua tähän tapaamiseen joko yksin tai yhdessä huoltajansa kanssa. Tämä tapaaminen voidaan toteuttaa myös etänä. Tämän suositeltavan alkukartoitustapaamisen hinta on 77 eur (sis. alv. 24 %).

Alkukartoituksen voi saada nopean varaajan etuna veloituksetta, kun ilmoittaudut ryhmään ja maksat oman paikkasi varausmaksun (100 eur) 21.6.2024 mennessä.
Paikan varausmaksu vähennetään lopullisesta ryhmän hinnasta.

Jakson lopussa on vapaaehtoinen vaikuttavuuden arviointi eli käydään yksilöllisesti kunkin osallistujan kanssa läpi hänen sen hetkinen tilanteensa. Tämä osuus voidaan toteuttaa myös etätapaamisena. Tässä tapaamisessa saat vielä viime hetken vinkit ja tuen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Osallistumismaksu ryhmään on 385 eur (sis. alv. 24 %). Ryhmän hinta on kokonaishinta 7 ryhmätapaamiselle ja ryhmän lopussa olevalle yksilölliselle, vapaaehtoiselle yksilötapaamiselle.

Osallistumismaksu ryhmään veloitetaan ennen ryhmän alkamista sähköpostilaskulla kahdessa erässä, joista ensimmäinen erä (100 eur) on paikan varausmaksu ja toinen erä (285 eur) osallistumismaksun loppuerä.

Hintaan sisältyy 4 hengen pienryhmään osallistuminen, runsas materiaali, yksilöllinen kannustus ja tuki sekä ratsastuskypärän laina. Saat hyvin suositeltavan tilanteesi alkukartoituksen veloituksetta, jos maksat ryhmän varausmaksun ennen 21.6.2024. Hintaan kuuluu myös yksilöllinen tapaaminen ryhmän loppumisen jälkeen, mikä voidaan toteuttaa myös etänä.

Uudet ryhmät alkavat

- tiistaina 23.7.2024 aikuisten ryhmä klo 17.30 - 19 (tapaamiset viikon välein tiistaisin aina samaan aikaan). Viimeinen kerta 3.9. klo 17.30 - 19.

- lauantaina 27.7.2024 nuorten ryhmä (13 - 17 -vuotiaille) klo 11.30 - 13 (tapaamiset viikon välein aina samaan aikaan). Viimeinen kerta 7.9. klo 11.30 - 13.

Jäikö sinulle jotain kysyttävää? Voit laittaa sähköpostia jaana@iloelaa.fi tai soittaa puh. 040 161 8895. Jos en pääse juuri silloin vastaamaan, voit jättää soittopyynnön tekstiviestillä tai WhatsUp.

Ilmoittaudu tästä mukaan tai ilmoita lapsesi mukaan pienryhmään.

Ota nyt haaste vastaan! Ota suunta kohti uutta ja jätä sosiaalisissa tilanteissa ilmenevä jännitys ja ahdistus taaksesi!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!