Sosiaalipedagoginen hevostoiminta -
HEVOSTERAPIAA HYVINVOINTITALLILLA

KUNTOUTTAVA HEVOSTOIMINTA

Hevosen ja talliympäristön käyttäminen kuntoutuksessa on Suomessa suhteellisen uusi kuntoutumisen muoto. Sillä tarkoitetaan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajan (nimike sertifioitu v. 2016) ja tehtäväänsä koulutetun hevosen yhdessä asiakkaan/asiakkaiden kanssa toteuttamaa kokonaisvaltaista, suunnitelmallista ja tavoitteellista terapeuttista toimintaa talliympäristössä.

Kuvassa Hyvinvointitallimme hevoset Mausie, Milla ja Vili rentoutuneena kuumana kesäpäivänä.

KENELLE

Hevosavusteinen kuntouttava toiminta sopii mm.

  • nuorille ja aikuisille mielenterveyskuntoutujille
  • syömishäiriöistä kärsiville
  • syrjäänvetäytyville, koulukiusatuille, käytöshäiriöisille tai esim. ADHD-oireryhmästä tai autismista kärsiville lapsille, nuorille ja aikuisille
  • voimaannuttavana ja itsetuntoa vahvistavana toimintana elämän eri vaiheissa
  • stressistä ja työuupumuksesta kärsiville
  • pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen

Hevosavusteisen kuntoutumisen tavoitteena voi olla mielen kuntoutumisen lisäksi esim. tunnetaitojen ja keskittymiskyvyn paraneminen, oppimisvaikeudet tai motoristen taitojen kehittyminen. Toiminta tapahtuu sosiaalipedagogisessa viitekehyksessä.

Hevosavusteinen kuntoutus on prosessi, jossa käytetään apuna tehtäväänsä soveltuvia hevosia ja poneja. Ratsastustaito tai aikaisempi hevoskokemus ei ole tarpeen. Harjoitukset/tehtävät suoritetaan talliympäristössä hevosen kanssa joko maasta käsin tai ratsain. Ratsastaminen ei ole itse tarkoitus eikä siihen edes välttämättä pyritä. Toiminnassa edetään kuntoutujan ehdoilla.

Hevosterapiasta vastaa sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Jaana Laurinvaara, joka on pohjakoulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja psykologian kandidaatti. Jaana on valmistunut sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi vuonna 2010 (Turun yliopisto ja Ypäjän hevosopisto).

VARAA AIKASI tutustumiskäynnille soittamalla 040 161 8895 tai oheisella yhteydenottolomakkeella TÄSTÄ.

ENSIMMÄINEN TUTUSTUMISKÄYNTI, missä voit kokeilla hevosavusteista toimintaa käytännössä, maksaa 37,50 eur. ja sen pituus on n. 60 min. Voit myös tulla n. 30 min tutustumiskäynnille, jolloin voit tutustumaan tallimme hevosiin ja hevosavusteiseen kuntoutukseen (hevosterapiaan) sekä viehättävään miljööseemme veloituksetta. Lämpimästi tervetuloa!

Kuntouttavaan hevostoimintaan ei tarvita aikaisempaa hevoskokemusta tai hyvää peruskuntoa. Kunto kohenee ihmeen nopeasti hevosten kanssa puuhatessa. Kaiken ikäiset asiakkaat ovat erittäin tervetulleita!

Jaana Laurinvaara on sosiaalipedagogisen hevostoimintayhdistyksen jäsen (www.hevostoiminta.net)

Kuvassa Hyvinvointitallimme Mausie (L' Esprit II) varsansa (3 kk) kanssa ratsastuskentällä .

PUITTEET TOIMINNALLE

Hevosten avulla tapahtuva toiminta toteutetaan maalaismaisemassa Ilo Elää Hyvinvointitallilla Kirkonummen Oitmäessä, vain 5 min. päässä Kehä III:lta. Esim. Helsingin keskustasta on n. 30 min. matka ja Tapiolasta n. 20 min.

Viihtyisällä tallilla on kuntouttavaan toimintaan käytettävissä 3 tehtäväänsä hyvin koulutuettua hevosta /ponia sekä 2 nuorta hevosta, jotka ovat mukana asiakastyössä lähinnä hevosten keskinäsitä viestintää ja kehonkieltä tarkkailtaessa.

Tallin välittömässä läheisyydessä on hyvin valaistu, aidattu ratsastuskenttä ja maastoratsastusreittejä.

Hyvinvointitalli Ilo Elää on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä (vuonna 2016) ensimmäinen hevosavusteisten palvelujen jäsentalli läntisellä Uudellamaalla. Tämä takaa ammattitaidon ja palvelujen laadun.


Lue lisää jäseneksi hyväksytyn tallin kriteereistä
www.ratsastus.fi