Hyvinvointiblogi Ilo Elää

Ensivaikutelman voit antaa vain kerran

Torstai 24.3.2016 klo 18.46 - Jaana Laurinvaara

Kun kohtaapapukaijat_oksalla_web.jpgmme uuden ihmisen, ensivaikutelma hänestä syntyy hyvin nopeasti. Tutkimusten mukaan jo 90 sekunnissa olemme luoneet hänestä suhteellisen pysyvän ensivaikutelman. Miten ensivaikutelma sitten syntyy?

Yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan ensivaikutelma muodostuu tiedostetuista ja tiedostamattomista havainnoistamme. Poliisin tunnistamme heti hänen työasustaan, samoin sairaanhoitajan. Tiedostamattomat, ns. intuitiiviset havainnot koskevat taas ihmisen olemusta ja tapaa liikkua sekä sitä, miten hänen ulkonäkönsä ja käyttäytymisensä muistuttavat meille entuudestaan tuttuja henkilöitä.

Näemme uudessa ihmisessä omia toiveitamme, pelkojamme ja ennakkoluulojamme, jotka syntyvät aikaisemmista kokemuksistamme. Liitämme uuteen henkilöön tuntemiemme henkilöiden ominaisuuksia ja piirteitä. Tämän jälkeen ryhdymme etsimään käsitystämme tukevia havaintoja kyseisestä ihmisestä ja hänen tavastaan toimia.

Ulkonäöllä on suuri merkitys ensivaikutelman syntymiseen samoin kehonkielellä. Jos haluaa antaa totuudenmukaisen ensivaikutelman itsestään, kannattaa olla sellainen, millainen oikeasti on ja millaisia arvoja edustaa. Tämän edellytyksenä on realistinen käsitys itsestä ja hyvä itsetuntemus.

Myönteisen ensivaikutelman syntymistä edesauttaa hymyily ja silmiin katsominen. Sanat vaikuttavat tutkimusten mukaan ensivaikutelman syntymisessä vähemmän kuin äänensävy ja kehonkieli. Jos sanat ja kehonkieli ovat ristiriidassa keskenään, uskomme enemmän kehonkieleen.

Ensivaikutelma on yleensä huomattavan pysyvä. Mitäpä jos ensi kerralla tavattuasi uuden ihmisen kyseenalaistat tietoisesti hänestä luomasi ensivaikutelman?  Pyri tiedostamaan, mitkä ovat omia ennakkoluulojasi ja huomio henkilön piirteitä ja tekoja, jotka ovat jääneet havaintojesi ulkopuolelle luodessasi hänestä ensivaikutelman. Näin elämästäsi tulee mielenkiintoisempaa ja pääset monipuolistamaan ystäväpiiriäsi sekä tutustumaan uusiin ajattelumaailmoihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ensivaikutelma